Nek- en Schouderklachten

Klachten in de nek of in de nekschoudergordel worden vaak veroorzaakt door teveel spierspanning. De spierspanning kan worden veroorzaakt door een verkeerde stand van hoofd of schouders, maar ook door stress. Zie hiervoor het kopje “stress- en spanningsklachten”. De klachten kunnen in het nekschoudergebied zitten, maar ook klachten in de arm geven, of hoofdpijn en duizeligheid.

De nek vormt de verbinding tussen hoofd en romp en heeft een nauwe doorgang voor de zenuwen en bloedvaten. Deze kunnen bekneld raken in de nek of in de (eveneens nauwe) doorgangspoorten bij de schouder. De beknelling kan komen door een aandoening van de wervels (bv artrose), de tussenwervelschijven (bv nekhernia), de schouder (reuma, artrose, slijmbeursontsteking) of een verkeerde stand van de nek of schouders.
Als reactie hierop raken de spieren vaak gespannen en worden ze te kort. Omdat alles strakker wordt, vernauwen de doorgangspoorten. De doorgang is sowieso al nauwer dan bv in de rug, en daarom leiden vernauwingen van de doorgang in de nekschoudergordel sneller tot klachten. De spieren kunnen niet goed functioneren als de bloedvaten of zenuwen niet voldoende ruimte hebben en gaan verkrampen bij elke beweging.

Behandeling
In het intakegesprek en lichamelijk onderzoek wordt samen met u gekeken welke factoren het meeste invloed op de klachten hebben.
Speelt stress een belangrijke rol, dan wordt veel aandacht besteed aan ontspanning, het leren herkennen van stress en het beter hiermee leren omgaan, zoals bv leren grenzen te stellen. Staat de houding of verkeerd gebruik van de nekschoudergordel voorop, dan wordt in de behandeling daar de nadruk op gelegd. Een combinatie van beide is ook mogelijk.

Door stand van de wervels te verbeteren, steunen ze weer goed en kunnen de spieren beter ontspannen. Correctie van de schouderstand geeft hetzelfde effect. Als de spieren kunnen ontspannen, wordt de doorgang voor de zenuwen en bloedvaten groter en gaan de spieren steeds beter functioneren en verdwijnt bv de doofheid in de arm al snel.
U krijgt oefeningen om de nek of schouders soepeler en sterker te maken, maar het belangrijkste is dat u uw houding corrigeert, zodat de klachten niet terugkomen. Dit moet u dagelijks intrainen, tot het een goede gewoonte is geworden.

NB. Wij kunnen u ook begeleiden als u een schouderprothese hebt gekregen.