Bekkenklachten

Nieuw!!! Nu Online Bekkenbodemtraining bij (lichte) verzakking en urineverlies

Een collega Bekkentherapeut heeft een online cursus samengesteld uit 8 lessen en 4 gratis video’s. Hier vindt u een link naar deze online cursus.

Bekkenklachten
Symptomen
Bekkenklachten uiten zich vaak als pijn in onderrug/bil, maar ook liespijn en pijn bij het schaambeen of in het been komen voor. Vaak zijn deze klachten aanwezig met langdurig zitten, opstaan, omdraaien in bed, lang staan, bukken en tillen. De klachten komen zowel voor bij mannen als vrouwen. Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap vraagt een specifieke behandeling waar Brigit Batterman gerichte scholing voor heeft gevolgd.

Anatomie
Het bekken vormt de verbinding tussen romp en benen en bestaat uit een ring van 3 botten die een stevig fundament vormen waar de wervelkolom op rust. De ring wordt bij elkaar gehouden door het goed in elkaar passen van de botten, door banden en spieren. Als de stevigheid van die ring wegvalt, ontstaan klachten. Soms kunnen de gewrichten tussen de botten vastzitten, staat het bekken scheef of gedraaid en ontstaat een disbalans in de spieren die zouden moeten samenwerken.

Behandeling
Door te zorgen dat het bekken weer goed in elkaar zit en in de juiste stand gehouden wordt tijdens uw activiteiten, vermindert de overbelasting op het bekken. Met behulp van oefeningen en houdingscorrectie gaan de spieren en het bekken weer blijvend beter functioneren.

Bekkenpijn rondom de zwangerschap
Dit heeft vaak te maken met hormonale veranderingen, waardoor de banden die het bekken bijeen houden losser worden om ruimte te geven aan de baby. Dit is een normaal proces, dat langzaam verloopt, zodat het lichaam tijd heeft zich aan de veranderingen aan te passen.

Soms kan het lichaam zich onvoldoende aanpassen, of wordt het gebied door een verkeerde houding, ligging van de baby extra belast. Hierdoor komen de banden onder grote druk en gaan spieren snel verkrampen. Door de houding te veranderen, het bekken extra ondersteuning te geven, en goed naar het lichaam te luisteren, lukt het veelal om de zwangerschap goed uit te dragen. Na de bevalling verdwijnen de klachten vaak weer snel.

Bekkenbodemklachten
Ook kun je klachten van de bekkenbodem krijgen. Dit zijn de spieren aan de onderkant van het bekken, “in het kruis”. Deze spieren zijn erg belangrijk voor de stevigheid van het bekken, maar ook voor een goede ademhaling, voor seks, ze zorgen ervoor dat de organen op hun plek gehouden worden en omvatten de kringspieren van de urinebuis, de vagina en de anus. Ze zorgen er o.a. voor dat de plas en ontlasting opgehouden worden.
De bekkenbodem moet sterk zijn en goed kunnen aanspannen, maar vooral ook goed kunnen ontspannen, want zowel een te slappe als een te gespannen bekkenbodem leiden tot klachten. De bekkenbodem speelt ook een rol bij verzakkingen. Het gaat dan om verzakkingen van de blaas, de baarmoeder en de endeldarm.
Voor meer informatie kijk op www.jouwbekkentherapeut.nl of klik direct op de link: online cursus.

Urineverlies doet zich vaak voor in de periode na een bevalling, of meerdere bevallingen, of in de overgang. Dit is niet een normaal verschijnsel, zoals vaak gedacht wordt, maar heeft te maken met het niet (meer) goed functioneren van de bekkenbodem. Er kan een beschadiging zijn opgetreden tijdens de bevalling, of er kan sprake zijn van een te zwakke, of juist een te sterke bekkenbodem. Een verkeerde plashouding, de plas te lang ophouden, of juist te vaak naar het toilet gaan kunnen hierbij allemaal een rol spelen.

Bekkenbodemklachten bij mannen
Bij bekkenbodemklachten gaat de aandacht veelal uit naar de vrouw. Ook mannen kunnen echter klachten aan de bekkenbodem hebben. Dit kan klachten in de buik, de rug, of de billen geven, maar ook leiden tot urineverlies of niet meer goed kunnen plassen.

Behandeling bekkenbodemklachten (mannen en vrouwen)
Na de intake wordt gestart met het onderzoeken van de bekkenbodem. Oefentherapeuten doen geen inwendig onderzoek. U wordt gevraagd de spieren van en rondom de bekkenbodem aan te spannen, los te laten etc. Doel van het onderzoek is te kijken hoe de bekkenbodem bij u werkt, of er sprake is van een te zwakke, of te sterkte bekkenbodem, hoe het spiergevoel is, de kracht van de spieren en het uithoudingsvermogen. Ook wordt gekeken hoe de bekkenbodem gebruikt wordt tijdens uw dagelijkse activiteiten.

Bij twijfel kan de Oefentherapeut u doorsturen naar de huisarts of Bekkenfysiotherapeut voor een inwendig onderzoek. Dit zal zijn als ze niet zeker is of u wel de juiste spieren aanspant, als u de spieren überhaupt niet aan kunt spannen of bij vermoeden van schade.

Geeft het onderzoek voldoende duidelijkheid, dan kan gestart worden met de behandeling en leert u goed te voelen waar de bekkenbodem zit, hoe u deze kunt aan-, en ontspannen, in welke mate deze aangespannen moet worden en wanneer en leert u deze goed te gebruiken bij uw dagelijkse activiteiten.
In het geval van urineverlies leert u wat de oorzaak hiervan is, u leert de bekkenbodem goed te gebruiken en wat u kunt doen om urineverlies te voorkomen.

Online cursus
Vaak wordt nu eerst ook gebruik gemaakt van de  online cursus op www.uwoefentherapeut.nl, zodat u thuis eerst zelf in alle rust kunt oefenen. Voor vragen en een eventuele vervolgbehandeling kunt u terecht bij een aangesloten bekkentherapeut bij u in de buurt. U heeft dan het voordeel dat u al weet waar de bekkenbodem zit en u hiermee geoefend heeft.