Artrose

Wat is atrose?
Artrose is een reumatische aandoening, die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast en uiteindelijk leidt tot vervorming van de botten zelf. De oorzaak is nog niet helemaal duidelijk, maar hier wordt momenteel veel onderzoek naar gedaan. Er zijn aanwijzingen dat erfelijkheid, overgewicht, leeftijd, intensief sporten een rol kunnen spelen. Ook kan artrose ontstaan of verergeren na bv een botbreuk of een verkeerde stand van een gewricht (bv. een te holle of juist te ronde rug, O-benen). Hierdoor wordt het gewricht aan de ene kant meer belast dan aan de andere kant en gaat “scheef” afslijten. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup, knie, nek, onderrug, bekken en handen.

Klachten
Meestal is er sprake van stijfheid of pijn. De stijfheid treedt vooral op bij weer in beweging komen: na lang zitten, ‘s ochtends opstaan uit bed en vermindert door een tijdje te bewegen. Pijn zegt niet zoveel over de mate van artrose. Bij forse artrose kan iemand weinig pijn hebben en de ander bij beginnende artrose veel pijn. Niet alleen de gewrichten worden aangetast: bij artrose kunnen ook de spieren, pezen en banden rondom een gewricht zwakker worden.

Behandeling
Kraakbeen wat weg is, komt niet meer terug. Bewegen en belasten zijn nodig voor de voedselvoorziening van het kraakbeen en smering van de gewrichten. Hier krijg je bovendien sterke spieren en pezen van, die het gewricht goed kunnen ondersteunen.
Het is echter wel belangrijk om het bewegen op de juiste manier te doen. Niet te veel, maar ook niet te weinig en de gewrichten op een goede manier belasten, waardoor ze beschermd worden.

De Oefentherapeut kan u leren hoe u op een verstandige manier beweegt. U krijgt adviezen over hoe u bv uw huishoudelijke taken uitvoert, uw werk of uw hobby’s. Uw houding is hierbij heel belangrijk, omdat deze bepaalt hoe uw gewrichten belast worden. Daarnaast wordt gekeken wat voor u een geschikte manier van bewegen of sport is. Zo nodig krijgt u advies over het gebruik van handigheidjes of hulpmiddelen.

Ontspanningsoefeningen helpen om de pijn te verlichten. Daarnaast krijgt u oefeningen mee voor thuis, zodat u uw gewrichten in zo goed mogelijke conditie kunt houden.