Hoofdpijn en migraine

Iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Maar soms komt hoofdpijn een paar keer per week voor, of is het dagelijks aanwezig. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn, waarvan (spier)spanningshoofdpijn en migraine het bekendste zijn. (Spier)spanningshoofdpijn en migraine kunnen ook gecombineerd voorkomen.Deze vormen van hoofdpijn zijn bij Oefentherapie goed te beïnvloeden.

(Spier)spanningshoofdpijn
Dit wordt ook wel ‘tension headache’ genoemd en kenmerkt zich door een drukkend, trekkend of klemmend gevoel om het hoofd (strakke band). Dit kan aan 1 kant zijn, of aan beide kanten. Meestal gaan deze klachten vooraf gepaard met een gespannen gevoel in de nek en schouders. Bij spanningshoofdpijn is vaak sprake van misselijkheid, duizeligheid en wazig zien, maar geen overgevoeligheid voor licht en geluid. Het verergert niet door inspanning, zoals migraine.

De oorzaak van spanningshoofdpijn is een te hoge spanning van de spieren die van de schouders en de nek naar het hoofd lopen. Dit kan komen door een verkeerde houding, waarbij deze spieren steeds aangespannen zijn, of door stress.
Bij stress worden vaak de schouders opgetrokken, de nek aangespannen en door toenemende spierspanning worden ze gevoeliger, waardoor er snel pijn ontstaat.

Migraine
Migraine kenmerkt zich door aanvallen van hoofdpijn die zo hevig zijn, dat je niet door kunt gaan met je dagelijkse activiteiten. Vaak is er overgevoeligheid voor licht en geluid, misselijkheid met overgeven.
De duur van een aanval kan variëren van enige uren tot enige dagen. Migraine is een aandoening van de bloedvaten en hersenen, waarvoor waarschijnlijk een genetische aanleg bestaat. Het lijkt alsof de pijn ontstaat door het plots (weer) verwijden van bloedvaten, maar uit onderzoek is nog geen eenduidige oorzaak naar voren gekomen.
De meeste aanvallen vinden plaats tussen het 25e en 55e levensjaar. Vrouwen hebben 2 keer zo vaak migraine als mannen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het hormoon oestrogeen.

Aura
Voor een aanval kunnen mensen auraverschijnselen hebben. Dit kan alleen bestaan uit flitsen, blinde vlekken of golvende bewegingen zien,(dan wordt het “oogmigraine” genoemd), maar daarnaast kunnen ook een doof gevoel of tintelingen aan een kant van je lichaam optreden, soms met krachtsverlies aan die kant. Of er kunnen spraakstoornissen zijn. Deze verschijnselen zijn tijdelijk, en verdwijnen weer als de aanval begint.

Invloeden
Factoren die migraine kunnen uitlokken of verergeren zijn: hormonale veranderingen (bv menstruatie, pilgebruik), gevoeligheid voor bepaald voedsel (bv aspartaam, rode wijn, chocola), slaaptekort of juist teveel slapen, emotionele stress, en de overgang van stress naar rust (weekend, ontspanning na afronden druk project).

Behandeling
Bij Oefentherapie wordt in kaart gebracht wat de voortekenen voor een aanval zijn (migraine), maar ook wat de triggers zijn die spanningshoofdpijn of migraine uitlokken. Zijn de klachten puur hormoongerelateerd, dan wordt vaak in overleg met de huisarts gekozen voor medicatie. De andere factoren leert u bij Oefentherapie beïnvloeden.

Het kan bv zijn dat u gebaat bent bij meer regelmaat, of bij meer ontspanning. U leert oefeningen om te ontspannen, maar ook om dit meer een onderdeel van uw dagelijks leven te laten zijn. Daarnaast is het vaak belangrijk om adequater met emoties om te gaan. Zo nodig worden met u de opties van doorverwijzing naar een haptonoom of psycholoog besproken, om u hierbij te kunnen ondersteunen.

Bij hoofdpijn en migraine is het heel belangrijk om veranderingen in u manier van leven door te voeren: vaak gaat het om meer rust, tijd voor ontspanning te nemen, de lat wat lager te leggen,meer regelmaat.
Komt dit u bekend voor en wilt u hier al tijden iets mee doen, hak dan nu de knoop door en maak dan een afspraak !