CANS (voorheen: RSI)

CANS (voorheen RSI)
CANS is een breed begrip. Het omvat alle klachten in de nek, bovenrug, schouder, arm, elleboog, pols of hand. Vaak zijn deze ontstaan door vaak dezelfde beweging te doen of het aannemen van dezelfde houding, tijdens of rondom uw werk.
De klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan doordat er een onbalans is tussen bepaalde spieren, doordat de ene spier harder werkt dan de andere. Ook kan werkstress hierbij een rol spelen.
CANS kan beginnen met een simpele spierpijn door een verkeerde werkhouding, maar kan leiden tot overbelasting, een scheur in de spier of een slijmbeursontsteking.

Behandeling
De behandeling van CANS begint met het herkennen van de klachten en het moment waarop deze ontstaan. Bij oefentherapie wordt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. We gaan samen op zoek naar de oorzaak van uw klachten en u krijgt inzicht in uw lichaam, de pijn, (over)belasting en spanningen. De behandeling is gericht op het verbeteren van uw houding en negatieve (werk)gewoontes. U leert deze te doorbreken. We proberen om de goede balans terug te vinden tussen spanning en ontspanning. Daarbij leert u zelf met de klachten om te gaan en hoe u deze kunt voorkomen.